April 21, 2016

Keluarga Terkejut, Abu Kedah Terbunuh Di Syria

PENDANG: Keluarga Abd Ghani Yaacob atau dikenali dengan nama Abu Kedah, anggota kumpulan militan Daesh yang dilapor terbunuh dalam pertempuran di wilayah Al Khir, Syria pada 17 April lepas terkejut dengan kematiannya.

Abangnya yang hanya mahu dikenali sebagai Mat, 33, berkata beliau terkejut apabila pihak polis datang berjumpanya tengah hari semalam untuk memaklumkan perkara tersebut.

Beliau berkata, perkara itu sukar dipercayai kerana adiknya yang berusia 31 tahun itu tidak pernah menyatakan hasrat untuk menyertai kumpulan militan di Syria.

"Pada mulanya saya tak percaya, tapi selepas lihat gambarnya baru saya percaya. Semua ahli keluarga kami dah tahu mengenai kejadian itu kecuali ibu kami," katanya kepada pemberita di Kampung Padang Pusing di sini.

Katanya kali terakhir beliau berjumpa adiknya pada Disember tahun lepas dan mendapati Abd Ghani turut mengalami beberapa perubahan seperti sering solat berjemaah di surau dan masjid.

Mat berkata adik kelimanya dari 11 beradik itu tidak banyak berkongsi cerita mengenai hidupnya sebelum pulang semula ke Selangor untuk berkerja awal Januari lepas.

"Kalau dia balik ke sini dengan bas, dia akan pinjam motosikal untuk berjumpa dengan kawan-kawannya. Dia tidak banyak bersembang dengan ahli keluarga lain," katanya.

Abd Ghani yang menggunakan nama Abu Bashir Al Malazy atau Abu Kedah dalam kumpulan militan itu terbunuh akibat terkena tembakan di dada dalam pertempuran dengan tentera Bashar Assad.

Ini menjadikan 19 rakyat negara ini yang menyertai kumpulan militan Daesh  terbunuh di Syria, kata Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Dalam satu kenyataan beliau berkata Abd Ghani mempunyai jaringan dengan beberapa anggota militan Daesh dari Kedah seperti Ismail Ishak yang dilaporkan terbunuh pada September tahun lalu.

Berdasarkan maklumat, Abd Ghani dikatakan tertarik dengan pergolakan di Syria menerusi Facebook dan tertarik dengan fahaman Salafi Jihadi oleh kumpulan militan berkenaan pada Mei 2013.

Abd Ghani dikatakan telah menceraikan isterinya, lima hari sebelum beliau pergi ke Syria untuk menyertai kumpulan militan tersebut.-- Bernama

21 April 2016

0 comments:

Post a Comment