May 23, 2016

Sebab anda semua ambulans lewat 2 jam!

Antara gambar kenderaan yang menggunakan lorong kecemasan menjadi viral di media sosial.


"PEMBUNUH!". Begitulah luah seorang pelayar laman sosial Facebook selepas ambulans didakwa sampai lewat ke lokasi sebuah kemalangan disebabkan salah guna lorong kecemasan oleh pengguna jalan raya yang lain.

Menurut pelayar berkenaan yang mendakwa berada di lokasi kejadian, selepas lorong tengah dan lorong kanan berdekatan tol Simpang Ampat tertutup akibat kemalangan, orang ramai bertindak menggunakan lorong kecemasan.

"Tinggal satu lorong. Dan bila jadi macam ni, pembunuh-pembunuh ni buat apa yang diorang selalu buat, gunakan lorong kecemasan," kata pelayar tersebut.

Menurutnya, selain menggunakan lorong kecemasan, 'pembunuh-pembunuh' memperlahankan kenderaan berdekatan lokasi kemalangan untuk mengambil gambar.

"Korang nak ambil gambar bukti jenayah korang ke apa?

"Kemalangan berlaku lebih kurang pukul 3.30 petang, dan ambulans pertama yang sampai adalah lebih kurang sejam kemudian! Sejam weh, perjalanan yang biasanya ambil masa tak sampai 15 minit. Ambulans tu ambil penunggang pertama dan tinggal seorang penunggang. Ambulans kedua sampai selepas 2 jam setengah!" jelas beliau.

"Semua disebabkan pembunuh-pembunuh ni yang dengan tanpa segan silu guna lorong kecemasan," tambahnya.

Perkongian pelayar laman sosial tersebut menjadi viral dan disokong lebih berpuluh-puluh ribu pelayar laman lain.

Difahamkan, kedua-dua penunggang motosikal yang terlibat dalam kemalangan tersebut meninggal dunia.

Wartawan Sinar Harian
23 Mei 2016


'Bukan kali pertama, tapi kali ini paling teruk'

Antara foto yang viral di laman Facebook hari ini.

PERKONGSIAN seorang lelaki yang mendakwa dirinya sebagai petugas perubatan mengenai rasa kecewa dan sedih dengan sesetengah pengguna jalan raya di Malaysia menjadi viral, hari ini.

Berdasarkan perkongsian di laman Facebook tersebut, individu berkenaan menaiki sebuah ambulans yang sedang menuju ke lokasi kemalangan di Simpang Ampat, Alor Gajah, semalam.

Menurutnya, petugas bantuan menganggarkan tempoh perjalanan ke lokasi kemalangan menjadi 20 minit, tapi lain jadinya.

"It did not (tidak berjaya sampai dalam 20 minit). Kenapa? Salahkan sikap tidak bertanggungjawab pemandu di Malaysia yang menggunakan lorong kecemasan," kata petugas tersebut.

Katanya, walaupun siren ambulans berbunyi, pemandu di lorong kecemasan 'buat pekak' dan tidak berganjak.

"Ini bukan kali pertama dialami oleh petugas kecemasan, tapi ini adalah yang paling teruk.

"Ketibaan ambulan bantuan telah dilewatkan selama 60 minit," luahnya kesal.

Selain perkongsian foto, petugas tersebut juga memuat naik sebuah video yang menunjukkan pengguna jalan raya menyalahgunakan lorong kecemasan ketika kejadian.

"Kepada semua pengguna jalan raya yang tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakan lorong kecemasan hari ini, bayangkan jika mangsa kemalangan adalah ahli keluarga atau saudara anda.

"Adakah anda akan buat perkara yang sama? (menyalahgunakan lorong kecemasan)

"Semoga mangsa kemalangan sampai ke hospital tepat pada masanya dan Tuhan rahmati mereka," akhiri beliau.

Gambar dan video yang memperlihatkan tindakan pengguna jalan raya yang menggunakan lorong kecemasan mendapat kutukan netizen di laman sosial.

Wartawan Sinar Harian
23 Mei 2016

0 comments:

Post a Comment