November 22, 2015

Kilang pakaian musnah

Kebakaran di kilang pakaian di di kawasan Perindustrian Sri Gading, Batu Pahat. FOTO ihsan bomba

Batu Pahat: Kilang pakaian di kawasan Perindustrian Sri Gading, di sini, musnah dalam kebakaran tengah hari tadi.

Dalam kejadian 1 tengah hari itu, keseluruhan kawasan kilang yang dipenuhi barangan menghasilkan pakaian termasuk pakaian terbakar 100 peratus.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Timah Sari Mohd Fauzi Md Nor, berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam mengenai kebakaran membabitkan kilang itu.

"Seramai tujuh anggota bomba ke lokasi kejadian dan memadamkan api bagi mengelak kebakaran merebak ke bahagian lain," katanya.

Menurutnya api berjaya dikawal pada 3 petang , namun disebabkan kilang berkenaan dipenuhi bahan kapas, api kembali marak.

"Usaha memadam kebakaran masih giat dijalankan dan kami turut mendapat bantuan daripada Balai Ayer Hitam dengan kekuatan seramai lapan anggota bomba " katanya.

Sehingga 11.30 malam tadi, anggota bomba masih memadamkan kebakaran di kilang itu.

myMetro 21 November 2015


Gudang kapas musnah terbakar

Anggota bomba sedang berusaha memadamkan kebakaran gudang menyimpan kapas

JOHOR BAHRU - Sebuah gudang menyimpan kapas untuk membuat pakaian di kawasan Berjaya Scientex, Batu 5, Kluang terbakar, petang, semalam.

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ketua Balai Bomba Jalan Timah Sari, Batu Pahat, Pegawai Bomba Mohd Fauzi Md Nor berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian tersebut, kira-kira jam 12.57 tengah hari.

“Sejurus kemudian, sebuah jentera dengan kekuatan 12 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Timah Sari dikejarkan ke tempat kejadian.

“Kami menerima bantuan jentera bersama lapan anggota dari Balai Bomba Jalan Mohd Khaled dan dua anggota bersama jentera tangki air dari Balai Bomba dan Penyelamat Ayer Hitam,” katanya.

Mohd Fauzi berkata, kebakaran mengakibatkan sebahagian gudang berkenaan.

“Punca dan jumlah kerugian akibat kebakaran tersebut sedang disiasat,” katanya.

Sinar Harian 22 Nov 2015

0 comments:

Post a Comment